Rafila susţine că nu trebuie oprită vaccinarea cu serul AstraZeneca
Dr. Alexandru Rafila consideră că administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford nu trebuie oprită în urma cazurilor de tromboze semnalate recent de Germania, informează news.ro.
“În mod evident, monitorizarea efectelor adverae ale unui vaccin este esenţială, faptul că autorităţile germane nu exclud legătura între apariţia unor tromboze – e adevărat puţine, şapte cazuri (…) – arată seriozitatea sistemului de sănătate din Germania şi din Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că trebuie să opreşti vaccinarea. Studiul este importat şi, dacă există persoane care au diverse coagulopatii, adică boli legate de coagulare, probabil că la aceste persoane într-adevăr trebuie limitată administrarea acestui vaccin, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun, dimpotrivă, am văzut rezultate remarcabile în studiile făcute pe 32.000 de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.
“O terapie anticoagulantă nu poţi să o administrezi fără indicaţie medicală şi o terapia anticoagulantă, administrată cui nu trebuie este şi ea, la rândul ei, riscantă, adică poate să declanşeze o hemoragie. La o persoană hipertensivă nu dai o terapie anticoagulantă pentru că poate să facă o hemoragie care să-i pună viaţa în pericol. De la caz la caz, dacă sunt pacienţi la care există o anumită coagulopatie – aşa se numesc afecţiunile legate de tulburări ale coagulării, care pot să fie într-o direcţie sau în alta, hipercoagulabiltate sau, dimpotrivă, inhibiţia coagulării – atunci se poate avea în vedere o anumită medicaţie, dar nu aş recomanda general ca oamenii să ia o astfel de terapie”, a explicat Rafila.