JustiţieŞtiri de top

A fost promulgată legea brățărilor electronice și în România

la data de 18 mai 2021, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 515 a fost publicată Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale care vine să reglementeze înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică – SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor implementate în cadrul acestui sistem.

Sistemul Electronic de Monitorizare Electronică se utilizează în scopul monitorizării electronice în următoarele situații:

-executarea măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune;

-executarea măsurii arestului la domiciliu;

-aplicarea ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție;

-aplicarea ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016  privind ordinul european de protecție;

-supravegherea la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic au/are dreptul și obligația de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate.

Categorii de alerte

În cadrul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică sunt generate următoarele categorii de alerte:

-alertă de părăsire a imobilului, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în afara imobilului;

-alertă de depășire a perimetrului, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în afara itinerarului sau limitei teritoriale stabilite;

-alertă de apropiere, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în proximitatea dispozitivului electronic de supraveghere deținut de persoana protejată, sub distanța prestabilită;

-alertă de defecțiune, generată ca urmare a pierderii semnalului dispozitivului electronic de supraveghere sau constatării oricăror alte defecțiuni în legătură cu funcționarea optimă a acestuia;

-alertă de testare, generată în cadrul procedurii de montare a dispozitivului electronic de supraveghere, pentru a verifica funcționarea optimă a acestuia.

Preluarea alertelor și constituirea datelor de intervenție

Alerta generată de dispozitivul de supraveghere electronic se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgență operat de către poliție, constituit în cadrul SNUAU 112.

Teoretic, acest nou act normativ ar trebui să producă efecte pe care să le constatăm de îndată, iar prin intermediul acestor prevederi să putem asigura o mai bună protecție victimelor violenței domestice cât și celorlalți cetățeni care fără voia lor pot intra în contact cu diverși infractori violenți, însă din punct de vedere al practicii, așa cum rezultă din textul de lege, monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, cazurilor referitoare la ordinul de protecție, ordinul de protecție provizoriu și ordinul european de protecție, începând cu data de 1 martie 2022 până cel târziu la data de 31 decembrie 2025.

Nu ne rămâne decât să vedem cât de mult sunt interesați guvernanții de siguranța cetățenilor acestei țări, în funcție de cât de repede vor aloca sumele necesare la bugetele IGPR și ANP în vederea implementării cu operativitate a fazei pilot privind monitorizarea electronică, transmite Sindicatul EUROPOL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *