Cătălin Cristache (PMP ): „Tragediile succesive petrecute în ultimele şase luni, ne arată un sistem sanitar care a început să-şi ucidă pacienţii aproape cu premeditare”
“Tragediile succesive petrecute în ultimele şase luni (incendiile de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi „Matei Balş”, cei trei oameni morţi la „Victor Babeş” şi bulibăşeala de la Spitalul „Foişor”) ne arată un sistem sanitar care a început să-şi ucidă pacienţii aproape cu premeditare. Şi asta împotriva eforturilor lăudabile ale personalului medical care încearcă să ţină nava pe linia de plutire.
Nu mă număr printre cei care cred că USR-istul Vlad Voiculescu este singurul culpabil pentru ceea ce se întâmplă, deşi cred cu tărie că ar trebui să existe şi o asumare politică a unor asemenea dezastre care se tot repetă. Vina ministrului Sănătăţii şi a Guvernului în ansamblu ţine de atitudinea pasivă faţă de ceea ce vedem cu toţii că este o bombă cu ceas – or, cei care decid destinele României pare că nu vor să schimbe cu nimic lucrurile. Pe de o parte, defilează cu personaje care şi-au dat dovedit în repetate rânduri limitele, aşa cum este Raed Arafat (Sutghiol, Apuseni, Piatra Neamţ, Colectiv, Matei Balş, Foişor, incendiile din Constanţa şi Bucureşti unde salvatorii nu aveau perne de aer etc.). Pe de altă parte, refuză să dea drumul unei reforme profunde a sistemului sanitar. Pur şi simplu, se uită cu ochii mari şi umezi, aşteptând să pice drobul de sare.
Cred cu tărie că, dacă, în ianuarie – februarie 2012, Guvernul Boc îşi angaja răspunderea pe Legea Sănătăţii, atunci când au ieşit în stradă oamenii îndemnaţi de USL-iştii Victor Ponta şi Crin Antonescu, astăzi sistemul sanitar ar fi fost mult mai solid.
#PMP a lăsat în Parlamentul României un proiect de lege de reformă a Sănătăţii care relua ideile şi principiile din 2012 care sunt aplicabile şi acum. Având în vedere că PNL – USR+ – UDMR se tot laudă cu soliditatea coaliţiei, nu ar trebui să fie foarte complicat ca acea lege să fie adoptată şi promulgată.
Sunt cinci lucruri punctuale care trebuie făcute:
1. Schimbarea statutului juridic al spitalelor. Spitalele de stat trebuie să îmbrace o formă de organizare juridică precum spitalele private şi să intre într-un sistem concurenţial prin care să se ofere servicii medicale. Pacientul să poată să aleagă dacă merge la un spital deţinut de stat sau la un spital privat. Evident, să existe un pachet de servicii care să fie gratuit
2. Schimbarea managementului spitalelor. Debaronizarea conducerii spitalelor şi introducerea unor standarde de calitate pentru serviciile oferite şi a unor criterii clare de evaluare a managementului.
3. Finanţarea sistemului la un nivel apropiat de ceea ce se întâmplă în UE. Alocăm jumătate din procentul din PIB pentru Sănătate faţă de media UE. Cu o alocare de doar 5% din PIB pentru sănătate, România se plasează pe ultimul loc în UE, potrivit datelor publicate de Eurostat în 2019. În Franța, bugetul pentru sănătate e echivalent cu 11,5% din PIB, în Germania – 11,1% și în Suedia – 11%.
4. Prioritizarea rezolvării problemelor structurale din spitale în detrimentul achiziţionării de echipamente noi. Degeaba cumperi nu ştiu ce aparatură într-un spital care stă să cadă.
5. Managementul spitalelor ar trebui să fie integrat într-un sistem unitar. În opinia mea, multe dintre aceste tragedii (Piatra Neamţ, Balş şi Babeş) s-au petrecut pentru că spitalele sunt în subordinea administraţiilor publice locale, care susţin acolo manageri mai mult în funcţie de culoarea politică.”, transmite președintele PMP Galați.