Comisia Europeană ar putea să nu prelungească actualul contract cu AstraZeneca
Contract UE cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca ar putea să nu fie prelungit, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford de la începutul anului, relatează AFP, preluată de News.ro.
”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat comisarul european însărcinat cu piaţa internă Thierry Breton, într-un interviu acordat duminică BFMTV.
”Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toată lumea le-a văzut” şi ”au livrat doar 70 de milioane în trimestru doi”, a mai precizat comisarul europan.
Totodată, Breton sugerează că actualul contract, care ”se încheie la 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.
”Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”.
”Acest lucru nu se întâmpă din motiv epidemiologic sau medical. Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca(-Oxford) sunt copleşitoare în privinţa bolii”, explică Thierry Breton.
Ministrul francez al Industriei Agnès Pannier-Runacher anunţa viner că Uniunea Europeană (UE) probabil nu-şi va prelungi contractele cu grupul suedezo-britanic în 2022, după ce Danemarca a devenit miercuri primul stat membru UE care a abandonat vaccinul.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat săptămâna trecută că alianţa Pfizer-BioNTech s-a ”dovedit un partener fiabil”, spre deosebire de alianţa AstraZeneca-Oxford.
Vaccinarea este un mijloc important în vederea redeschiderii continentului european treptat şi vacanţelor” în interiorul UE, a mai declarat duminică Thierry Breton.