InterviuŞtiri de top

Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie, despre sarcină și coronavirus: “Recomand ca femeile însărcinate să se protejeze în această perioadă și să evite aglomerațiile”

Cu toate că nu se poate susține cu certitudine faptul că femeile însărcinate au un grad mai mare de risc de complicații odată infectate cu SAR-CoV-2, știm că orice viroză sau infecție respiratorie le-ar putea afecta, date fiind schimbările pe care organismul acestora le parcurge. Primim astfel, pe acest subiect câteva sfaturi de la doamna doctor Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică – Ginecologie.
Totodată, vă reamintim că doamna doctor oferă consultații de rutină și o varietate de teste efectuate regulat, în funcție de vârstă și de factorii de risc. Detalii aici: 0740-609-016/ Strada Melodiei nr. 10 Bl.B8,ap. 11/ cabinet.drstatescu@gmail.com.

Știm că există riscul ca gravidele să contracteze noul coronavirus însă, din experiența dumneavoastră, cum au fost simptomele dezvoltate de paciente?
Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie: Nu putem spune cu certitudine că femeile însărcinate au un grad mai mare de risc de complicații odată infectate cu coronavirusul SAR-CoV-2, dar știm că orice viroza sau infecție respiratorie le poate afecta. Din experiența avută cu pacientele, la unele simptomele au fost ușoare, iar la celelalte au fost simptome medii.

Este recomandat ca femeile însărcinate să se protejeze mai mult în această perioadă?
Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie:
Da, este recomandat ca femeile însărcinate să se protejeze în această perioadă evitând aglomerațiile sau spațiile publice neaerisite, să aibă o igienă riguroasă a mâinilor și să se dezinfecteze.

Febra asociată infectarii, în primul trimestru de sarcină, poate crea probleme?
Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie:
Febra poate determina contracții uterine și implicit în lipsa unui tratament sau chiar cu tratament poate duce la pierderea sarcinii, iar infecțiile virale în perioada de oraganogeneză pot determina apariția unor malformații.

Sunt dovezi potrivit cărora infectarea cu Coronavirus ar putea duce la naștere prematură? Dacă mama este simptomatică, atunci cum se procedează?
Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie:
Da, există dovezi potrivit cărora infectarea cu Coronavirus ar putea duce la naștere prematură, însă virusul nu se transmite prin placentă. Astfel că, suntem destul de siguri în ceea ce privește faptul că virusul nu se transmite prin lapte. Totodată, subliniez că proaspăta mamică trebuie să poarte mască pe toată durata alăptării. În situația în care mama este simptomatică, se hotărăște separarea copilului de aceasta până în momentul în care scade riscul contagios.

Câteva recomandari pentru femeile însărcinate:
Dr. Stătescu Mariana, medic primar în Obstetrică- Ginecologie:
Este foarte important să pună accent pe spălatul des pe mâini, să folosească totdeauna un șervetel când tușesc sau strănută, să arunce șervețelul folosit și să se spele din nou pe mâini. Mai recomand să stea departe de persoane cu infecții ale căilor respiratorii, să evite orice iesire care nu reprezintă o urgență, iar dacă totuși ies în public, atunci să folosească masca de protecție. Totodată, pacientele pot ține legătura cu medicul prin telefon ori internet, evitând astfel vizitele la clinicile medicale, dacă acestea nu reprezintă într-adevăr o urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *