”Eşti lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile”
Migraţia forţei de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românească, amploarea acestuia fiind generată de plecările pe cont propriu, demers greu de controlat. În acest sens, Inspecţia Muncii a elaborat împreună cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale Planul de acţiune pentru informarea şi protecţia lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021.
“Având în vedere numărul mare de români care se deplasează în afara ţării, pentru a lucra ca sezonieri, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreună cu Inspecţia Muncii, a demarat campania ”Eşti lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile”.
Scopul acestei campanii este de a diminua riscurile şi vulnerabilităţile cu care această categorie de lucrători s-a confruntat în trecut, în special din cauza muncii în condiţii ilegale şi a lipsei de informaţii privind legislaţia specifică a ţărilor în care merg.
Începând cu data de 17 martie 2021, în vederea prevenirii situaţiilor de abuz şi pentru diminuarea riscurilor la care se expun cetăţenii români care intenţionează să muncească în străinătate, inclusiv ca lucrători sezonieri, instituţia noastră a realizat acţiuni de informare în vederea conştientizării acestora cu privire la drepturile, obligaţiile şi riscurile la care se pot expune în acest demers.
În acest scop am solicitat Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi colaborarea în vederea diseminării materialelor informative privind munca sezonieră, munca în străinătate, prin afişare de către primăriile din judeţ a acestor materiale.
Începând cu data de 30 martie 2021 inspectorii de muncă au distribuit peste 450 de broşuri transmise de Inspecţia Muncii care conţin informaţii utile privind munca în Germania precum şi materiale informative privind munca în străinătate în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane: gări, autogări, staţii de transport în comun, pieţe, instituţii de colectare a taxelor, instituţii de furnizare de utilităţi, hipermarketuri/marketuri, primării inclusiv în localităţile rurale din judeţul Galaţi.
Pe pagina noastră de Facebook sunt preluate materialele difuzate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale privind munca sezonieră în Germania, Spania, UK precum şi munca în străinătate cu atenţionare asupra condiţiilor de intrare în ţară în contextul pandemiei de Covid-19.
Informaţiile pe care lucrătorii români ar trebui să le aibă înainte de a pleca să muncească în străinătate se referă la condiţiile de intrare în ţara de destinaţie şi condiţiile de muncă, inclusiv cele specifice desfăşurării activităţii, instituţiile care pot sprijini lucrătorii, atât din România, cât şi din străinătate, şi cum pot fi contactate acestea. Aceste informaţii se regăsesc pe site-ul instituţiei noastre, al Inspecţiei Muncii şi al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale sub forma unui ghid şi pot fi consultate aici: “, transmite Laurenţiu ASAFTEI, Inspector ŞefITM Galați.