ZiceMami.ro- un blog culinar pentru mămici și nu numai
- Cum a luat naștere ideea acestui blog (ZiceMami.ro) și cui e destinat?
Diana Grama (zicemami.ro): Blogul a luat naștere la vreo 6 luni după ce a venit pe lume Ștrumfilinca, fetița noastră, pe care cititorii deja o cunosc ca fiind ajutorul meu și principalul critic culinar. Ulterior, a apărut și Prâslea, băiețelul nostru, care a căpătat și el abilități de critic gastronomic. Așadar, gătesc pentru familia noastră. Am plecat de la rețete simple, rapide și dietetice pentru mămici care doresc să dea jos kilogramele acumulate în sarcină. Pe parcurs, am adăugat rețete de toate felurile: baby friendly, internaționale sau tradiționale, păstrând regulile de bază: să fie simple, astfel încât să le poată găti oricine și rapide, astfel încât să ne rămână timp de joacă!
Blogul este pentru toată lumea: de la învățăcei în ale bucătăriei, până la avansați care doresc să diversifice meniul zilnic și să găsească idei noi.
- Putem spune că un blog culinar îl faci din pasiune sau nu îl faci deloc. Cine e Mami și cum a descoperit pasiunea pentru gătit?
Diana Grama (zicemami.ro): Mami este de profesie avocat și își iubește meseria, nu am nicio specializare în domeniul culinar, cu excepția experiențelor personale. Mi-a plăcut dintotdeauna să gătesc și să o urmăresc pe bunica mea, mama Tia, în bucătărie. Ea m-a învățat bazele, mi-a creat un anumit standard de gust și m-a sfătuit mereu. Obișnuiam să o sun și să gătesc după indicațiile ei, la începuturile studenției, când găteam la reșou, cu colegele de cămin. Acum, când ea nu mai este, îi păstrez cu sfințenie cartea de bucate după care se mai ghida, i-am păstrat însemnările și, de dor sau de nevoie, o răsfoiesc din când în când. Așadar, mama Tia mi-a insuflat pasiunea pentru gătit, dar am cultivat-o încetișor, gătind pentru familie și prieteni. Acum, când familia noastră are patru membri, fiecare cu preferințele, nevoile și poftele lui, a devenit o provocare și o încântare să îi surprind cu mese apetisante, hrănitoare și delicioase pe care le împart cu toți cei care îmi urmăresc blogul.
- De astăzi începe Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post. Ce rețete ne recomanzi? Unde le putem găsi?
Diana Grama (zicemami.ro): Rețetele de post pot fi savuroase. Chiar dacă se prepară din ingrediente simple, relativ modeste și puține, cu un pic de îndemânare se pot transforma în adevărate delicii. Recomand să folosiți, pe cât posibil, fructe și legume de sezon, fasole, linte, mazăre, năut, ciuperci pentru aport proteic, terciuri de cereale în combinație cu fructe (proaspete sau congelate) pentru mic dejun, întrucât oferă senzația de sațietate pentru mult timp și vin cu un aport considerabil de fibre, legume la grill, diverse paste tartinabile din legume, supe cremă, lipii umplute cu legume, plăcinte și tarte cu legume, etc. În cazul în care încercați un stil de viață low carb, postul poate fi un pic mai dificil de ținut, dar nu imposibil!
Totodată, recomand să evitați produsele procesate din comerț de genul: cașcaval de post, salam de post, pate vegetal și să gătiți în casă. Vă asigur că nu vă va răpi mult timp și vă veți bucura de mese sănătoase și proaspete!
Pe site există deja o secțiune de rețete de post, unde am inclus atât idei pentru mese principale, cât și gustări sau deserturi. Promit să vin cu noi idei și în perioada următoare! https://zicemami.ro/category/fel-principal/retete-de-post/
- Ai reușit să construiești în jurul tău această comunitate online în care oamenii sunt pasionați de gătit. De ce să ne abonăm la acest blog? Cu ce e diferit?
Diana Grama (zicemami.ro): Blogul meu nu are pretenții, se adresează tuturor, e presărat cu umor și mici povești din viața noastră de familie, cu bunele sau relele ei. Obișnuiesc să spun că sunt obosită din 2017, așadar am parte și de greșeli sau rateuri în bucătăria mea, astfel că refac rețetele de mai multe ori pentru ca voi să știți la ce vă puteți aștepta și să primiți indicații complete. Nu știu cât este de diferit față de alte bloguri culinare, dar vă spun că postez cu mare încântare, uneori “furând” timp cât dorm copiii, alteori cu ei pe lângă mine, pe mine! Comunitatea pe care am creat-o în jurul blogului este foarte faină, oamenii testează rețete, îmi trimit poze și păreri, facem schimb de idei. Încerc, pe cât pot, să acopăr o plajă largă de rețete, ca să se potrivească tuturor, atât tradiționaliștilor, cât și celor dispuși să experimenteze.
- Odată cu ideea acestui proiet ai dezvoltat și alte abilități, ca de exemplu înclinație spre fotografie, grafic, social media sau te ajută altcineva cu aceste activități?
Diana Grama (zicemami.ro): Da, am fost nevoită să dezvolt abilități noi, să mă descurc în lumea social media, să îmi pun la lucru imaginația pentru a crea decoruri atractive sau poze cât mai apetisante. Soțul meu m-a sprijinit încă de la început și mă ajută, din când în când, la poze. El are o înclinație artistică, astfel că fotografiile lui pun mai bine în valoare preparatul. Totodată, este principalul degustător, a mâncat de pe mâna mea fel de fel de experimențe, mai mult sau mai puțin reușite, dar nu a zis niciodată că nu îi place. De asta, putem spune că ZiceMami este despre mâncare, dar și despre familie și iubire. Pentru siglă și diverse montaje îi mulțumesc prietenului nostru Bogdan, de la Cisibo Studio Graphic, pe care îl și recomand cu mare drag!
- Cât de des vor primi noutăți pe blog, cei care te urmăresc? Colaborezi cu branduri în domeniu?
Diana Grama (zicemami.ro): Postez aproape zilnic, gătesc aproape zilnic, deci, în măsura în care timpul îmi permite, sunt și voi rămâne foarte activă! Am avut colaborări cu diverse branduri, dar vă spun din capul locului că nu recomand nimic din ceea ce nu mă convinge, uneori recomand produse și fără colaborări pentru că sunt produse bune și merită să le cunoașteți! Un lucru pe care țin să îl precizez este că nu plasez produse, nu am link-uri de afiliat, nu încerc să vând nimănui nimic. Ceea ce scriu este ceea ce cred și nu intenționez să schimb asta!
- Pe când o întreagă colecție de rețete transformată într-o carte?
Diana Grama (zicemami.ro): Cochetez cu ideea unei cărți, la fel cum cochetez și cu ideea de a deschide un loc cald, cu mâncare bună, ieftină și la îndemână, dar, pentru moment, nu am întreprins nimic în acest sens. Blogul în sine este o carte de bucate gratuită, cu peste 500 de rețete explicate și ilustrate, la un click distanță și este în continuă dezvoltare. Când mă voi simți pregătită, voi pune în practică proiectele pe care le visez, dar înaintez cu pași mici și fără grabă, am multe lucruri de care să mă bucur pe parcurs!
