Postul Sfintelor Paşti începe pe 15 martie şi ia sfârșit pe 1 mai. Află mai multe despre cel mai dur post din an
Potrivit calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti durează 7 săptămâni și este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare.
Postul reprezintă reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral.
Tradiția creștină spune că prin post ne purificăm trupește, dar mai ales sufletește pregătindu-ne astfel pentru Învierea Domnului Iisus Hristos. Spre finalul postului trebuie să ne spovedim și apoi dacă primim dezlegare din partea părintelui duhovnic să primim Sfânta Împărtășanie.
Regulile bisericești au stabilit că zilele rânduite pentru ajunare, adică abținerea totală de la mâncare și băutură, sunt lunea și marțea din prima săptămâna a postului, iar în ultima săptămâna a postului, numită și a Patimilor, se ajunează luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă. În aceste zile se pot consuma, seara, doar pâine și apa.
În toată perioada postului sunt două dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 25 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).